Ракетата “Союз-ФГ с космически кораб “Союз ТМА-17М на стартовата площадка.

...
 
Ракетата “Союз-ФГ с космически кораб “Союз ТМА-17М на стартовата площадка.
Коментари Харесай

Проблем с пилотирана ракета Союз ден преди старта?

 

Ракетата “Союз-ФГ ” с галактически транспортен съд “Союз ТМА-17М ” на стартовата площадка. Credit: Roscosmos

Утре, на 22 юли в 23:03 ч. българско време ще би трябвало да излети галактическа ракета “Союз-ФГ ” с транспортен съд “Союз ТМА-17М ” и трима души на борда – Олег Кононенко (Роскосмос), Кимия Юи (Япония) и Кел Линдгрен (НАСА).

Ден преди изстрелването обаче бе обявено, че при предстартовата подготовка е зародил проблем с ракетата-носител. Проблемът настъпил по време тестванията на ракетата на стартовата площадка, заради отклонения в работата на компютрите.

Информацията беше оповестена в началото на страниците на Интерфакс.

По-късно обаче ТАСС излезе с публично опровергаване от Роскосмос, че “съобщенията за проблеми със Союз не подхождат на действителността ”.

Имало ли е сбой или не е имало сбой – това е въпросът на деня. Според галактически анализатори в западните конгреси най-вероятно проблем въпреки всичко е имало, който обаче след приключването на информацията в медиите към този момент е бил отхвърлен или е подлежал на премахване.

Космическата общественост е изключително сензитивна към възходящата степен на провали, най-много измежду съветските ракети. В края на месец април ракета “Союз ” с товарен транспортен съд “Прогрес ” аварира и корабът изгоря в земната атмосфера дни по-късно, на 8-ми май. Аварията докара до отлагания в съветската космонавтика. Дори утрешният полет на “Союз ТМА-17М ” беше в началото плануван за 26 май, преди да бъде отсрочен с два месеца.

Миналият месец аварира и американска ракета, на частната компания СпейсЕкс. Ракетата “Фолкън 9 ” също не съумя да изведе наред товарен транспортен съд “Драгън ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР